Aktualitások

Tölgyesi Ádám: Folyadékkromatográfiás hármas kvadrupol rendszerű tandem tömegspektrometriai módszerek a gyakorlatban

2024-04-18

 
Büszkeséggel tölt el minket, hogy már több, mint 2.000 olvasó volt kíváncsi Tölgyesi Ádám, kutatásért és fejlesztésért felelős laborvezetőnk könyvére.
 
A könyv teljes terjedelemben letölthető a cikk alján található linken.
 
 
TÖLGYESI ÁDÁM
 
 
Gyakorlati példák a folyadékkromatográfiával kapcsolt hármas kvadrupol rendszerű tandem tömegspektrometria élelmiszer-, bio- és textilanalitikai alkalmazására
 
 
Összefoglaló
 
 
 
A 2000-es évek eleje óta folyamatosan terjedt el a folyadékkromatográfia – tandem tömegspektrometria, az úgynevezett LC-MS/MS alkalmazása a vizsgálólaboratóriumokban. A technika azóta is töretlen fejlődése révén érkeztünk el a sokszáz komponenses analitikai vizsgálatokhoz és a nyomnyi mennyiségek pontos meghatározásához. Az LC-MS/MS több tudományterületen is nagy népszerűségnek örvend.
 
Ezek között van a bioanalitika, ahol testi fluidumokból, szervekből kell szerves vegyületeket vizsgálni, például gyógyszerkutatás vagy törvényszéki vizsgálatok, mely során kiskoncentrációban szükséges pontos eredményeket elérni. Alkalmazzák még a textilanalitikai vizsgálatokban is szennyező anyagok kimutatására, de talán az LC-MS/MS legnagyobb területe az élelmiszervizsgálatokban található.
 
Ezzel a módszerrel tudunk 500-600 peszticidet vizsgálni akár fél óra alatt zöldségből, gyümölcsből, gabonákból, de nagy jelentősége van a terményeken előforduló toxinok koncentrációjának meghatározásában is. Az LC-MS/MS technika gyakorlati alkalmazását annak folyamatos használatával és különböző komponens-minta kombinációk vizsgálataival lehet igazán jól eltanulni hosszú évek során. Ezt egyetemi hallgatói körülmények között nehéz elérni, így a leendő szakembereknek nyújthat nagy segítséget a jelen lévő gyakorlati könyv, mely először 2017-ben jelent meg és fogyott el 500 példányban díjmentesen.
 
2021-ben került sor a könyv bővítésére, mely a nyomtatott formátum mellett online pdf-ként is non-profit módon elérhető. A könyv 2024 áprilisára 2000 online letöltést/olvasást ért el és folytatása 2024 év végére várható, kifejezetten peszticidekre és toxinokra fókuszálva.
 
 
 
A könyv pdf verzióban innen tölthető le.
 
 

Vissza az aktualitásokhoz