Aktualitások

Húsvéti sonkát, de okosan…

2023-04-04

húsvéti sonka vásárlás

Bóza Balázs, a Mertcontrol Kft. Élelmiszerüzletág vezetője segít a húsvéti sonka vásárlásban:

Két fontos dolgot érdemes szem előtt tartani:

1. A címke: A termék megnevezése, összetétele és egyéb, a címkén feltüntetett információk sokat segíthetnek a megfelelő választásban.

2. Az ár: Minél drágább valami, annál biztosabb, hogy sonka.

Vásárlás

A klasszikus „háztáji” termékek kedvelőinek nem árt tudni, hogy a csomagolatlan sonkafélék tutira sok kézen és szállítóeszközön át kerülnek az elárusító helyre, így élelmiszer-biztonsági szempontból azok nagyon magas kockázatúak. Ezért azt javasolnám, hogy mielőtt az ilyen falatokat a szánkba vesszük, a biztonság kedvéért hőkezeljük azokat (pl. mikrózzuk meg egy picit, amitől még az ízük is jobb lesz).

Sokkal jobb választás, ha a sonkaféléket csomagoltan vásároljuk. A lélegző celofán vagy fólia kitűnő választás, mert a termék felülete így érintkezik a levegővel, ennek köszönhetően kisebb a penészedés esélye, ugyanakkor nem hordozza azokat a baktériumokat, amik az eladó kezén is megtalálhatóak.

A darabolt árunál érdemes figyelni a vágási felületre. Ha az elszíneződött, zöldes, lilás vagy túl fakó árnyalatú, akkor válasszunk másikat.

A vákuumfóliás, ömlesztett termékek esetében feltétlenül meg kell bizonyosodni a csomagolás épségéről. Ha a fólia szakadt, levegős vagy lötyög, akkor inkább válasszunk másikat. Az ilyen csomagolásban ugyanis hamar megindulhat a mikroorganizmusok szaporodása - ezáltal a romlás is.

Tárolás

Ahhoz, hogy a sonkánk ízletes és biztonságos legyen Húsvét reggelére, fontos a gyártók által meghatározott tárolásra és szállításra vonatkozó utasítások pontos betartása. A füstölt árut száraz, hűvös helyen kell tárolni, fokozottan ügyelve a felületi páralecsapódás és az ebből adódó esetleges fülledés, penészedés veszélyére. A háztáji termékek esetében jó megoldás a hűvös spájzban történő „lógatás”. Előre csomagolt termék esetében mindig tartsuk be a címkén olvasható tárolási útmutatót.

Fogyasztás

Húsvétkor is érdemes előre eltervezni, hogy milyen típusú sonkára esik a választásunk:

A legtöbb füstölt áru speciális (értsd sütés-főzés) konyhatechnológiai eljárás nélkül – nyersen - is fogyasztható. De léteznek olyan termékek is, amelyek hőkezelés után „főzve” kerülnek forgalomba.

A főtt termékek viszont általában rövidebb eltarthatósági idővel rendelkeznek, ugyanakkor az azonnali fogyaszthatóság kényelmét biztosítják.

A füstölt sonkaféléket érdemes kicsomagolás után alaposan, folyó vízben megmosni. A kedvezőbb ízhatás érdekében főzés előtt célszerű ezeket a termékeket fél-egy órára langyos vízben áztatni.

A megfelelően elkészített és tárolt „maradék” főtt sonka Húsvét után még 2-3 napig sokféleképpen felhasználható. Bablevesben, sonkás tésztának vagy éppen pizzafeltétnek is kiváló. Fontos, hogy fogyasztás előtt azonban mindenképp hőkezeljük.

Sonka vásárlásnál megfontolandó, hogy a házi termékeknél a minőség egyedüli garanciája az eladóba vetett bizalom, míg a nagyüzemi gyártóknak szigorú higiéniai és élelmiszer-biztonsági előírásoknak kell megfelelniük.

Kellemes Ünnepeket!

Vissza az aktualitásokhoz