Aktualitások

Élelmiszer címke bevizsgálás szakemberekkel

2023-02-24

élelmiszer címke ellenőrzés

A termékcímkék elkészítésekor számos kötelezően előírt jelölési elemre kell figyelemmel lenni. Az adattartalomhoz kapcsolódó ismeretek naprakészen tartása olykor még a szakemberek számára is nehéz feladat, ezért különösen fontos, hogy az élelmiszer címke bevizsgálás megbízható szervezet által történjen.

Élelmiszer címke tartalma és kötelező jelölései

A termékcímkék nem lehetnek megtévesztőek, pontosnak, egyértelműnek és a fogyasztók számára könnyen érthetőnek kell lenniük. A megfelelő élelmiszer címkeszövegének kialakítása során alkalmazandó legfontosabb jogszabály a 1169/2011 EU rendelet, amely meghatározza a termékcímke kötelező jelölési elemeit ill. azok feltüntetési módját.A termékek címkéjének elkészítésekor figyelemmel kell lenni az allergének jelölésére, a tápérték adatok helyes feltüntetésére és egyéb élelmiszer jelölési előírásokra is.

Sokszor nem is gondolnánk, de például a tejtermékek vagy a húskészítmények esetében a Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó részei is tartalmaznak kötelező előírásokat, amelyeket mindenképpen figyelembe kell venni a címkézéskor.

Külön figyelmet kell fordítani a manapság divatossá vált tápanyagokkal ill. az egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatos címke tartalomra is, amelyek esetében a 1924/2006 EK rendelet az legfőbb előírás.

Az előbbiekből tehát kitűnik, hogy az élelmiszerforgalmazás egyik legnehezebb feladata a jogszabályi előírásoknak, és a fogyasztói elvárásoknak egyaránt megfelelő termékcímke elkészítése.

Élelmiszer címke bevizsgálás – bízza szakemberre!

Szerencsére manapság már nem kell a vállalkozásoknak napokat, heteket azzal töltenie, hogy a termékcímkék betűméretével, vagy azok tartalmi elemeinek helyes megválasztásával bajlódjanak, mert a Mertcontrol szakértői az élelmiszer címke bevizsgálás során gyorsan és hatékonyan a hatályos élelmiszer jogszabályoknak megfelelően vizsgálják felül a termékcímkén található tartalmi elemeket.

Minden alkalommal ellenőrzik a címkén feltüntetett állításokat és grafikai elemeket is, és szükség esetén konkrét változtatási javaslatokat fogalmaznak meg, hogy az élelmiszerek címkéjének jelölése a továbbiakban biztosan megfeleljen az élelmiszer címkézésre vonatkozó előírásoknak.

Emellett a Mertcontrol GROUP nemzetközi hálózata lehetővé teszi azt is, hogy Európa szinte bármely országában magas színvonalon, a helyi címkézési előírásoknak megfelelően tudjunk címkét ellenőrizni.

Vissza az aktualitásokhoz