Aktualitások

Bio vagy nem bio: az itt a kérdés.

2023-11-07

Mit jelent a bio? A kérdés megválaszolásában segít Bóza Balázs, a Mertcontrol Hungary Kft. Élelmiszer üzletágának vezetője

Manapság nagy divatja van az ökológiai gazdálkodásból származó „bio” élelmiszereknek. Általánosságban úgy hisszük, hogy ami „bio” az jó, és emiatt vesszük is nyakra főre a különféle bio élelmiszereket, nem törődve azzal, hogy esetleg sokkal drágább, mint egy „hétköznapi” barack. – Há’ még jó, hogy vesszük, hisz az íze finomabb, és nincs benne méreg sem! – gondolhatnánk laikusként.

De vajon tényleg tudjuk, hogy mit jelent a „bio”? Ha igen, akkor pacsi, ha nem, akkor most tessék picit figyelni:

Szakmai berkeken belül az a mondás járja, hogy a bio az, amit éjszaka permeteznek. - Ami részben igaz is, hisz kinek van kedve a tűző napon 40°C-ban egy nehéz permetező tartállyal a hátán le-fel rohangálni a barackosban? - De a viccet félre téve az „ökológiai termelés” röviden – a bio termelési módszereknek a jogszabályi előírásokban meghatározott formában történő alkalmazása a termelés, a feldolgozás és a forgalmazás valamennyi szakaszában.

Kicsit bővebben: egy olyan fenntartható mezőgazdasági igazgatási rendszer, amely tiszteletben tartja a természeti rendszereket és ciklusokat, fenntartja és erősíti a talaj, a víz, a növények és az állatok egészségét, hozzájárul a magas szintű biológiai sokféleséghez, felelősen használja az energiát és a természeti erőforrásokat, emellett tiszteletben tartja a magas szintű állatjólléti szabványokat.

Az ökológiai termelés során tehát lehetőség szerint kizárólag természeti erőforrásokat (pl. víz, napfény, állati trágya, növényi eredetű komposzt, stb.) használnak fel olyan módszerekkel, amelyek csak élő szervezeteket vagy mechanikai termelési módszereket alkalmaznak. Nem nyúlnak genetikailag módosított vagy azok felhasználásával előállított termékekhez, és más mesterséges cucchoz sem. Alapból nem használnak vegyszereket, viszont azokban az esetekben, amikor ezek alkalmazása elkerülhetetlenné válik, akkor szigorú szabályok mellett alkalmazhatók bizonyos kemikáliák.

Azaz, a tévhitekkel ellentétben, egy bio őszibarack nem az abszolút vegyszermentesség mintapéldája, hanem egy jól szabályozott, természeti erőforrásokra támaszkodó gazdálkodás ízletes végterméke! Fontos kiemelni azt is, hogy az állati eredetű élelmiszerek alapanyagaként szolgáló beteg állatoknál végszükség esetén (ezt inkább előbb alkalmazzák, mint utóbb) kémiai úton előállított állatgyógyászati készítmények is bevethetők a betegség kezelésre ill. az állatok szenvedésének elkerülésre.

Most már, hogy tudjuk mi az a bio őszibarack, most lássuk hogyan ismerjük fel.

Kukacos. Na jó, nem biztos. Ha mégis az, akkor sanszos, hogy bio barackot majszolunk - De mit csináljunk, ha a termék be van csomagolva, és nem látjuk a kukac harapásokat? -Amit mindig tanácsolni szoktam: olvassuk el a címkét. A feliratok között általában a „bio” és az „öko” kifejezéseket vagy ezek kombinációját kell keresni. Továbbá tartalmaznia kell egy Uniós emblémát is, valamint a mezőgazdasági nyersanyagok termesztésének helyét is az „EU-mezőgazdaság” vagy „nem EU-mezőgazdaság” kifejezésekkel, illetve egy azonosító számot, amely a termék bio tanúsítását végző ellenőrző szervezetet takarja.

A fentieket összegezve tehát elmondható, a bio termékek abban különböznek a nem bio élelmiszerektől, hogy termesztésük és előállításuk során szigorúbb szabályokat kell betartani, illetve a termelő gazda meg van áldva némi természet iránti empátiával is.

Viszont, ami még fontos! A bio barackban is lehet némi vegyszer, csak jó esetben kisebb mennyiségben, mint nem bio társaikban.

Remélem ezzel a szösszenettel tudtam segíteni, hogy legközelebb könnyebb legyen dönteni: hogy bio vagy nem bio.

Vissza az aktualitásokhoz