Aktualitások

Élelmiszer üzletág

2022-03-01

Mai témánk az étrend-kiegészítők.
 
Szakértőnk Balázs Bóza
 
Hogyan válasszunk étrend-kiegészítőt magunknak
Gyakran kérdezik tőlem, hogy biztonságosak-e az étrend-kiegészítő készítmények, és hogy azok tényleg hatásosak-e. – Azt szoktam erre mondani, hogy ha valaki hisz bennük, akkor biztosan. Persze szedek én is D- és C-vitamint, meg néha egy-egy multivitamin kapszulát is bekapok, de mást nem igazán fogyasztok. Ennek legfőbb oka az, hogy az étrend-kiegészítők piaca mára nagyon felhígult, és résen kell lenni ahhoz, hogy valóban minőségi hatóanyagokat vegyünk magunkhoz. Sajnos a becsületes, több évtizedes előállítói múlttal rendelkező tudományos kutatások eredményeit felhasználó gyártók mellett az utóbbi években a gyors, és magas profit reményében megjelentek a kapszulázott lószart áruló szélhámosok is, akik miatt bizony nagyon meg kell nézni azt, hogy mit veszünk be gyógyírként a bajunkra.
Ehhez próbálok most egy kis segítséget nyújtani.
Mi is az az étrend-kiegészítő? - Olyan élelmiszerek, amelyek különféle tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat pl. vitaminokat tartalmaznak. Lehetnek kapszulák, pasztillák, tabletták, de por ill. folyadék halmazállapotban is kaphatóak.
Kevesen tudják, hogy ma Magyarországon megbízható és biztonságos étrend-kiegészítőnek kizárólag az OGYÉI egyik főigazgatóságaként működő Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet által notifikált terméket nevezhetünk. Igaz, ez nem jelenti azt, hogy a szakhatóság minden terméket bevizsgál, csupán azt, hogy a hozzájuk benyújtott dokumentációt átnyálazza, és amennyiben mindent rendben talál, akkor a terméket megjegyzés nélkül bejelentettnek tekinti.
De honnan tudjuk, hogy az étrend-kiegészítő valóban jogszerűen van-e forgalomban?
-Egyik ismerősöm mesélte a minap edzés után, hogy tol valami kínai ginzeg cuccot, mert jobban tud tőle edzeni. Mondom neki, hogy ez király, de hol vetted? -Valami netes webshopban – mondja nekem halál nyugodtan. – És nem félsz, hogy elpatkolsz ettől a szartól? – kérdezem. Á, dehogy – vágja rá azonnal. – Hallod tök nyugodtan szedem, mert ott figyel a csomagoláson a 2020-as OGYÉI engedélyszám is, így ez tuti nem gáz – majd rám kacsintott és betolta az arcába az ampulla tartalmát.
Nos, az dicséretes, hogy a haver vágja, hogy ami OGYÉI-s az rossz nem lehet, ám mégis van egy kis bökkenő: - Az OGYÉI manapság (2004 óta!) már nem engedélyez étrend-kiegészítőket. Az OGYÉI az általa végzett notifikációról egy határozatot ad ki, amelyen az iktatószám mellett a nyilvántartásba vétel sorszáma (notifikációs szám) is megtalálható. Ennek a számnak a használata a termékek címkéjén nem kötelező, de nem is tiltott, azonban az nem azonos egy nem létező engedélyszámmal. Ezek után szerintem már joggal merülhet fel bennünk a kérdés, hogy valóban egy az OGYÉI által notifikált „frankó” cuccról van-e szó a barátom esetében.
Bevétel előtt érdemes elolvasni a termék címkéjén feltüntetett információkat is, főként például a gyors gyógyulással és szuperképességekkel kecsegtető állításokat is, mert azokból is sok hasznos dolog derülhet ki a termék valódi mivoltát illetően. Egy jogszerű állítás nem lehet valótlan, félreérthető vagy megtévesztő, nem kelthet kétséget más élelmiszerek biztonságos voltát és/vagy táplálkozásra való alkalmasságát illetően, nem ösztönözheti vagy helyeselheti az adott élelmiszer túlzott fogyasztását, nem jelentheti ki, sugallhatja vagy sejtetheti azt, hogy a kiegyensúlyozott és változatos étrend általában nem biztosítja a tápanyagok megfelelő mennyiségét. Az EU által engedélyezett tudományos tényeken alapuló állítások könnyen ellenőrizhetőek a 1924/2006/EK rendelet, valamit 432/2012/EU rendelet előírásaiban, amik hozzáférhetők az EU hivatalos webes jogszabály gyűjteményében az EUR-Lex – en.
Végezetül pedig, ha vásárlás előtt megakarunk bizonyosodni arról, hogy a bevenni kívánt kapszula járt-e az OGYÉI-nél, akkor azt könnyen leellenőrizhetjük az OGYÉI adatbázisában is.

Vissza az aktualitásokhoz